De 3 belangrijkste voorbereidingen voor je Australië reis

Gepubliceerd op 29 april 2023 om 23:12

Na zelf 1 jaar soloreizen door Australië leg ik stap voor stap uit hoe ik mijn reis heb voorbereid. Aangevuld met tips en uitleg zodat jij zonder stress aan je voorbereidingen kunt beginnen.  


Maak een To-Do lijst van de voorbereidingen

Maak een lijst met alle punten die je moet regelen voor je reis en voor hoe je het thuis achter laat. Laat de spullen die je wilt inpakken hier nog achterwegen. Dat zul je pas als aller laatst doen. Nadat je onderstaande voorbereidingen hebt geregeld kun je verder gaan met de rest van de voorbereidingen.

Dit is de To-Do-Lijst met handige tips.

 

De 3 belangrijste dingen die je als eerst moet regelen zijn:

  • Visum
  • Vlucht
  • Reisverzekering

 

Creditcard

Heb je geen credit card? Vraag die dan zo snel mogelijk aan! De enige mogelijkheid om je visum te betalen is namelijk met een creditcard. Het zou zonde zijn als je op je creditcard moet wachten om je visum aan te vragen en daardoor pas later kunt vertrekken dan je gehoopt had. Maak niet dezelfde fout als ik deed... ik moest namelijk 3 weken wachten op mijn creditcard. 

 

Visum

Om Australië binnen te komen heb je een visum nodig die voordat je vertrekt aanvraagt en goedgekeurd moet worden door de Australische overheid. Dat klinkt nu al best ingewikkeld. Maar het is eigenlijk simpel. Er zijn heel veel verschillende visa's die je kunt aanvragen maar de meest gangbare voor reizigers zijn de volgende twee:

  • Toeristenvisum: deze is 3 maanden geldig vanaf het moment van aankomst en is alleen bedoeld voor vakantiegangers. Je kunt met dit visum niet werken tijdens je reis. Er zijn verschillende toeristenvisums. De prijzen variëren van gratis tot 380 AUD dollars (omgerekend 245 euro).

 

  • Working holiday visa ( WHV subclass 417), (deze had ik zelf aangevraagd omdat ik langer dan 3 maanden wilde gaan reizen): met dit visum kun je 1 jaar lang werken en reizen door Australië. Je komt alleen in aanmerking voor dit visum als je de leeftijd hebt tussen 18 en 30 jaar (geldt zowel voor Nederlandse als Belgische inwoners), en genoeg geld hebt om voor jezelf te zorgen en genoeg hebt om de reis terug naar huis te betalen. De Australische overheid vraagt om bewijs zoals een bankafschrift dat gelijk is aan 5000 aus dollars. Dat is omgerekend ongeveer 3220 euro. Dit visum kost 510 AUD dollars (omgerekend 330 euro ongeveer). Het goedkeuringsproces varieert tussen 1 min en 25 dagen. Je WHV kun je 2 keer met 1 jaar verlengen als je de aan de criteria voldoet en een minimum van een 3 maanden (voor 2e jaar) of 6 maanden (voor 3e jaar) werkt in specifieke sectoren in voornamelijk afgelegen locaties. Dit is vooral farmwork en horeca werk in remote areas. Er zijn ook andere soorten jobs die je kunt doen voor het verlengen van je visum. Alle informatie over visa's, regels en criteria over reizen door Australië vind je op de Australische government site (www.immi.homeaffairs.gov.au). Het staat allemaal erg duidelijk aangegeven en makkelijk uitgelegd.

 

Boek je vlucht

YES! Je visum is goedgekeurd! Eindelijk tijd om je vliegticket te boeken. Ik raad sterk aan om te wachten met het boeken van je ticket totdat je visum is goedgekeurd. Gebruik de incognito modus op je internetbrowser zodat je ongezien kunt zoeken. Er zijn veel websites en apps die je kunt gebruiken voor het boeken van je vlucht. Ik gebruikte skyscanner en ervaarde dit als prima. Ik hoefde niet bij te betalen voor maaltijden omdat deze waren inbegrepen, wat erg prettig is in je lange vluchten. Afhankelijk van je reisplannen kun je kiezen tussen een enkele vlucht of een retourtje. Ik raad aan om alleen een retourticket te boeken als je een vaste datum hebt dat je terug moet naar Nederland. Door een enkele vlucht te boeken geef je jezelf de vrijheid zodat je altijd je reisplannen kunt wijzigen tijdens je reis. Misschien wil je langer blijven of besluit je opeens dat je ook nog andere landen wilt gaan bezoeken. 

 

Annuleringsverzekering

Om ervoor te zorgen dat je recht hebt op terugbetaling van je vliegticket als er serieuze redenen zijn waardoor jij op dat moment niet meer kunt gaan, moet je een annuleringsverzekering afsluiten. Dit kan heel gemakkelijk via veel verzekeringsmaatschappijen maar vaak wordt het ook al aangeboden tijdens het boeken van je vlucht. Mijn enkeltje naar australe was toen ongeveer 950 euro en met destijds alle covid toestand was er te veel risico dat ik onverwachts niet zou kunnen gaan en daarvoor vond ik de vlucht te duur om het niet te verzekeren.

 

Reisverzekering

Regel een goede reisverzekering. Dit is het belangrijkste wat je moet regelen voor je reis.

Ik sloot de Allianz Globetrotter verzekering af. Deze is geschikt voor als je een langere tijd naar het buitenland gaat en heeft werelddekking. Je kunt je hierbij ook aanvullend verzekeren voor als je gaat werken op een boerderij met machines (hoger risico) en je kiest zelf voor welke periode en hoelang je je verzekering wilt aanschaffen. Ook kun je je medisch volledig verzekeren of aanvullend verzekeren. Dit hangt af van hoe lang je gaat reizen. Ga je langer dan 8 maanden dan moet je je officieel uitschrijven bij de verzekering waardoor je ook geen recht meer hebt op je Nederlandse zorgverzekering. Lees hier meer over uitschrijven bij de gemeente.

LET OP!: Met je Nederlandse doorlopende reisverzekering ben je alleen verzekerd voor Europese dekking (tenzij je er specifiek eentje hebt met werelddekking). 

Tip!: Bezuinig niet op de kosten voor verzekering. Liever goed verzekerd dan later voor onaangename dure verrassingen komen te staan. Zorg ervoor dat je dekt wat je nodig hebt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb