Handige voorbereidingen lijst voor jouw Australië Reis

Gepubliceerd op 29 april 2023 om 23:11

Tijdens het voorbereiden van mijn reis naar Australië maakte ik een grote To-Do-Lijst van alles dat ik moest regelen voor mijn reis en voor het regelen van alles dat achter bleef in Nederland. Want ik ga graag goed voorbereid op reis. Die lijst heb ik bewaard en aangevuld met uitleg en handige tips uit mijn ervaringen.


Voorbereidingen voor je reis

3 Belangrijkste voorbereidingen

Voordat je begint met het deze voorbereidingen, zijn dit de 3 meest belangrijke voorbereidingen die je moet treffen voor je Australiëreis.

Paspoort

Om buiten Europa te reizen heb je een paspoort nodig. Heb je nog geen paspoort? Vraag die dan zo spoedig mogelijk aan bij je gemeente.

Ben je al in het bezit van een paspoort, check dan even de vervaldatum. Deze moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn.

Vaccinaties

Haal de nodige reisvaccinaties. Ik haalde de DTP en Hepatitis A. Mocht je ook nog van plan zijn om naar aziatische landen als Thailand te gaan wordt er ook aangeraden om Rabies te halen. Maak ruim van te voren een afspraak bij de GGD of de huisarst. Want voor sommige vaccinaties zul je nog een tweede herhaling moeten halen na een bepaalde tijd. Bezoek de website van de GGD voor meer info over vaccinaties en risico's per land.

Travel betaalpas

Schaf een travelcard aan. Een travelcard is een betaalpas waarmee je overal in de wereld kunt betalen, geld kunt ontvangen. In de app kun je in verschillende valuta's potjes aanmaken waar je geld op zet. Wanneer je de betaalpas gebruikt wordt het geld uit het juiste valuta potje gehaald waardoor jij geen transactiekosten hoeft te betalen. Zo kun je, naar welk land je ook gaat, onbezorgd shoppen en je favoriete trips boeken. 

Ieder valutapotje heeft ook de juiste bankgegevens waardoor je geld in die valuta kunt ontvangen. Handig voor als je ergens gaat werken. Hierdoor hoef je geen locale bankrekening te openen om je geld te ontvangen.

 Ik gebruikte WISE travel card. Ik ervaarde geen enkele negatieve ervaring met Wise en raad deze kaart heel erg aan. Mijn credit card heb ik in zeldzame gevallen tijdens mijn reis gebruikt.

Internationaal rijbewijs

Schaf een internationaal rijbewijs aan. Je gaat vast en zeker wel eens een ritje maken met de auto in Australië of je koopt een voertuig en reist zo heel Australië rond (zoals ik deed). Om rond te rijden heb je een internationaal rijbewijs nodig die in principe een vertaling is van je Nederlandse rijbewijs.

Deze kun je heel gemakkelijk bij de ANWB winkel halen. Dit kost maar een paar tientjes. Neem 2 pasfotos en je nederlandse rijbewijs mee naar de winkel en je loopt de winkel uit met je IRB.

Let wel op dat in Australië alleen IRB model 1949 geaccepteerd wordt. Deze is enkel 1 jaar geldig. Op de website van de ANWB vind je meer info over het IRB.

 

EHIC Verzekeringspasje

Het European Health Insurance Card is je verzekeringspasje met de blauwe achterkant. Hiermee kun je aantonen in buitenlandse ziekenhuizen dat je ziektekosten verzekerd zijn door jouw verzekeringsmaatschappij. Dit pasje wordt door een overeenkomst tussen Nederland en Australië ook in Australië ook geaccepteerd.

Check de vervaldatum van het pasje. Is deze bijna verlopen? Vraag dan gratis een nieuwe aan bij je verzekeringsmaatschappij.

Houdt er wel rekening mee dat wanneer de buitenlandse zorgkosten van een behandeling hoger zijn dan de Nederlandse behandelkosten, de extra kosten niet gedekt worden door je basisverzekering. Om deze extra kosten te dekken heb je een werelddekking reisverzekering met dekking voor medische kosten nodig. 

Meer informatie over de dekking van buitenlandse medische kosten kun je hier vinden.

Aankomst Australië

Op de website van de Australische overheid kun je alle informatie vinden voor reizen naar Australië. Deze vind je hier.

Iedere staat in Australië moet je wat regels betreft zien als aparte landen. Het kan dus per staat verschillen welke regels en of documenten ze vragen als je het land binnenkomt. Check daarom bij de staat waar jij Australië binnenkomt wat de eisen zijn voor het inreizen. Wellicht moet je vooraf een formulier ingevuld hebben. 

Pasfoto's

Je weet nooit waar je het voor nodig zou kunnen hebben. Maar je kunt maar beter voorbereid zijn dan achter de feiten aan lopen. Laat een extra setje pasfoto's maken en neem ze mee op reis.

Maak een bagagelijst voor jouw rondreis

Maak een aparte bagagelijst met alle spullen die je wilt meenemen. Om je een handje te helpen heb ik er alvast een gemaakt.

Handige apps om te downloaden voor je reis naar Australië

Om nóg beter voorbereid op reis te gaan, zijn dit 14 handige apps om te downloaden voor je Australiëreis.

Noodnummers en handige telefoonnummers

Reizen met een koffer of rugzak door Australië?

Wat is handiger? Een koffer of een rugzak?

Uit ervaring en wat ik heb gezien en gehoord in enkele hostels is dat koffers totaal niet handig zijn voor deze stijl van reizen. Ga je zelf je zwaar bepakte koffer naar de 5e verdieping van het hostel tillen zonder lift? Een medewerker zal het echt niet voor je doen in een hostel. Ook neemt het heel veel plek in beslag waneer je koffer open moet klappen. Helaas is er in hostels vaak niet genoeg ruimte in de kamers voor je koffer en zal met moeite in een kluisje passen.

Ga daarom voor een rugzak. Je hebt altijd 2 handen vrij wanneer je jezelf verplaatst. En omdat je hem zelf moet dragen verplicht je jezelf een beetje om licht in te pakken en onnodige dingen thuis te laten (later meer daarover). Een rugzak is flexibeler waardoor hij altijd in een kluisje past. En je tilt hem makkelijker naar de 5e verdieping. Omdat je rugzak flexibel is, kun je vaak daardoor meer spullen in en aan je rugzak kwijt. Het heeft verschillende vakjes, ritsjes, lusjes en clipjes. Erg handig om je schoenen of vest aan te bevestigen.

Hoe groot moet je rugzak dan zijn? In Australie kan het flink afkoelen in bepaalde periodes of delen van het land. Als je dacht dat je genoeg had aan wat korte broeken en topjes, had je het goed mis. Pak daarom zeker een lange broek, een dikke trui en warme sokken in. Omdat je dus wat warme kleding mee wilt nemen is een 40 of 50 liter niet genoeg. Dit zou wel genoeg zijn als je alleen zomerkleding en slippers nodig zou hebben.

Ga eerder voor een 60 a 65 liter. 70 liter word dan wel weer heel groot, en je zult dan te veel spullen mee nemen omdat je er natuurlijk de ruimte voor hebt. Het nadeel daaraan is dat dat allemaal gewicht is en je het mee moet sjouwen. Daar zul je niet vrolijk van worden.

ik bestelde de Osprey Ariel 65L Womens backpack size S en ik ben er heel erg tevreden over en draagt erg comfortabel. De voornaamste reden dat ik deze backpack koos is omdat je er niet alleen vanaf de boven en onderkant bij je spullen kunt, maar ook vanaf de voorkant ik kan de hele flap aan de voorkant openritsen en kan net zoals een weekendtas bij mijn spullen. Dat scheelt heel veel graaien en herorganiseren van je spullen.
Om ervoor te zorgen dat ik niet teveel spullen mee kan nemen, koos ik als handbagagetas voor een kleine hike rugzak van 15 liter van Human Nature. Deze zou ik dan ook kunnen gebruiken voor een hike of om de stad in te gaan. Niet te groot en niet te klein. 

 Voorbereidingen voor wat er thuis achterblijft tijdens je reis

Je werk achterlaten

Vermoedelijk zijn je vakantiedagen bij je huidige job niet genoeg om voor een langere tijd te gaan reizen. Wellicht kun je met je werkgever een lange periode onbetaald verlof aanvragen. Soms kan het zijn dat die periode niet lang genoeg zal zijn voor jouw reis waardoor je je werk moet opzeggen. Houd hierbij rekening met je uitwerktijd. 

Ga met je werkgever in gesprek en bekijk de mogelijkheden. 

Je woning achterlaten

Besluit wat je wilt doen met je woning tijdens je lange reis.

Woon je in een huurwoning? Overweeg dan een onderhuurder (met toestemming van huurbaas), het doorbetalen van je huur, of het opzeggen van je woning en al je spullen ergens op te slaan of te verkopen. Ik had een overeenkomst geregeld met mijn huurbaas om de woning onder te verhuren me. Ik postte een bericht op mijn facebook en vond zo een tijdelijke nieuwe bewoner in mijn huurhuisje. Ik verhuurde het gemeubileerd en inclusief kastinhoud. Zorg wel dat je een contractje opstelt met je onderhuurder. En zorg voor een getekende toestemming van je huurbaas.

Woon je in een koophuis? Om kosten te onderdrukken zou je je woning tijdelijk kunnen verhuren zolang je op reis bent. Dat kan enorm schelen in je vaste lasten en dat geld kun je deze tijd besteden aan jouw reis. 

Je auto achterlaten

Heb je een auto? Beslis wat je wilt doen, laat iemand anders je auto rijden in de tijd dat je weg bent, verkoop je auto, of laat hem schorsen zodat je geen verzekering en wegenbelasting hoeft te betalen en geen apk hoeft te laten doen en je auto gewoon in jouw bezit blijft. 

Ik schorste mijn auto voor 1 jaar. Je kunt je schorsing altijd eerder opheven als je eerder terug zou komen of verlengen als je langer weg wilt blijven. Op de website van het RDW vind je meer info hierover.

Vergeet niet de verzekering te contacteren voor het stopzetten van de autoverzekering nadat je je voertuig hebt geschorst!

Zeg abonnementen op

Als je er geen gebruik van maakt, stop dan met betalen. Zeg bijvoorbeeld je sportabbonnement, tijdschriften en andere abbbonementen op die je niet kunt gebruiken in Australië.

Netflix en Spotify kun je gewoon blijven gebruiken. Op Netflix kun je namelijk films en series downloaden en later bekijken wanneer je geen internet hebt. Ook kun je hele Spotify lijsten en podcasts downloaden zodat je offline kunt luisteren in het vliegtuig of wanneer je geen bereik of wifi hebt.

Ik adviseer geen geld te besteden aan een wereldwijde bundel bij je huidige Nederlandse telefoon providor. Je betaald een hoog bedrag en krijgt er weinig voor terug. Je kunt beter in Australië een prepaid simkaart kopen. Lees hier welke de beste providor is.

Zorg ervoor dat je je huidige Nederlandse bundel opzegt of bevriest, als dat mogelijk is. Of als je vast zit aan een abbonnement, schroef je abbonnement helemaal terug naar het laagste tarief.

Hoe je wat extra zakgeld verdiend voor je reis

Vraag jezelf eens af: Wat zou ik fijn vinden als ik terug kom van mijn reis? Daar kunnen vele antwoorden op komen. Voor mij was dat: Terugkomen in een opgeruimd huis.

Omdat ik mijn woning had onderverhuurd moest ik mijn persoonlijke spullen tijdelijk ergens anders opslaan. Het laatste waar ik zin in had zijn vele zware dozen heen en weer sjouwen met spullen die ik toch niet meer gebruik. En het leek me een fijn idee dat ik terug zou komen in een huis met een opgeruimde kledingkast en berging. Zonder de gedachte "die dozen moet ik nog een keertje uitzoeken". 

Ik besloot een grote opruiming te houden en probeerde zoveel mogelijk overbodige spullen te verkopen en weg te geven. 

Vinted kun je gebruiken voor het verkopen van je kleding. En gebruik Marktplaats of Facebook Marketplace en verkoopgroepen voor het verkopen van andere spullen. Ik struinde de zolder en de berging af op zoek naar spullen met mindset; elk tientje is mooi meegenomen.

Aan het eind van de rit was dat 100% de moeite waard. Met het totale bedrag kon ik mijn dure vliegticket betalen.

Overige Tips

Overige tips

 

kleine handige tips:

* gebruik packing cubes bij het inpakken van je spullen. zo kun je alles per categorie inpakken en wordt het niet zo snel een rommeltje als je iets onderin je tas nodig hebt.

* gebruik een binderclip om je te beschermen tegen sneetjes van je scheermesje wanneer je door je toilettas graait.

* koop een waterfles in australie. wanneer de zomerse temperaturen oplopen in australie, drink je nogal wat meer. de nederlandse waterflessen zijn relatief klein. koop er daarom een in australie. voor 25 dollar heb je minimaal een 1 liter lekvrije fles. laat je dopper dus maar lekker thuis. 

* kopieer alle belangrijke documenten en neem de kopieen met je mee en laat een set met kopieen thuis bij je emergency contact persoon. voor een derde dekking, scan ze in en email ze naar jezelf. of sla ze op in de cloud zoals onedrive. stel je zou je portemonnee kwijt raken met alles daarin. dan heb je altijd je kopien om bij de ambassade aan te kunnen tonen wie je bent.

*vertaal je CV. je kunt dat helemaal zelf doen met behulp van google translate of je eigen engelse skills. maar je kunt ook hulp gebruiken van een van de handige websites waar je je engelse cv kunt maken waar ze je helpen met de vertaling. het kost misschien 5 euro om dat te doen. dat scheelde mij een hoop tijd toen mijn engels nog niet zo goed was.

* pak een moment om je contactenlijst op je simkaart op te ruimen. ik verwijderde wel 200 contacten waar ik niks meer aan had. dat maakt het lekker overzichtelijk

* sla essentiele telefoonnummers op in je telefoon. zoals het noodnummer van je reisverzekering, het noodnummer van het land (australie: 000), telefoonnummer van de ambassade in australie, zorgverzekerings noodnummer, RAC roadside assistance australia. 

*zet je emergency contact personen en hun gegevens in je telefoon.

* laat een lijstje met essentiele telefoonnummers achter bij je ouders. zodat ze weten wat te doen *heb je bepaalde medicatie, zalf en of anticonseptie, zorg dat je aan je arts vraagt of je een voorraad voor een langere tijd kunt krijgen. 

*oordoppen. je gaat ze echt nodig hebben om een goede nachtrust te hebben. gesnurk, geritsel, kletsende mensen, geruis, verkeer, noem het maar op. een aantal jaren terug kreeg ik van mijn ouders voor de carnaval aangemeten party oordoppen. deze steken niet uit en zijn vlak aan het oor en veroorzaken geen oncomfortabel gevoel. omdat het party oordoppen zijn, zijn ze wel iets geluidsdoorlaatbaar, maar ik sliep als een blok. je kunt natuurlijk ook geluidsdichte oordoppen laten aanmeten bij jouw hoorspecialist.  dit is wel een investering, maar ik beloof je dat je hier jaren plezier van gaat hebben.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb